93426
Book
In basket
Biotechnologia żywności : / red. Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa. - Wyd. 2 - dodruk. - Warszawa : Wydawnictwa WNT, 2012. - 498 s. : il. ; 25 cm.
W podręczniku przedstawiono główne zagadnienia dotyczące biotechnologii, z uwzględnieniem najnowszych osiągnięć w tej dziedzinie nauki. Po omówieniu wybranych zagadnień z biologii komórki, które są kluczem do zrozumienia nowoczesnej biotechnologii, opisano podstawowe operacje i procesy jednostkowe w niej stosowane, a następnie zastosowanie tej dziedziny w pozyskiwaniu i uszlachetnianiu żywności, utylizacji ścieków przemysłu spożywczego oraz analizie żywności. Nowością w tym opracowaniu jest zwrócenie uwagi na znaczenie organizmów, modyfikowanych metodami inżynierii genetycznej, w technologii żywności i żywieniu człowieka. Całość uzupełniono słownikiem wybranych terminów z dziedziny biotechnologii. Podręcznik przeznaczony jest zarówno dla studentów specjalizujących się w biotechnologii żywności, technologii żywności i chemii spożywczej, wykładanych w akademiach rolniczych, medycznych i politechnikach, jak i dla nauczycieli akademickich tych uczelni, a także dla pracowników przemysłu piwowarskiego, spirytusowego i drożdżowego.
Availability:
Suchy Las
There are copies available to loan: sygn. 57 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Target audience note
Dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników zarządzania związanych z przemysłem spożywczym.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again