Sorting
Source
Katalog online
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Status
available
(4)
Branch
Suchy Las
(4)
Author
Barcikowska Maria
(1)
Chojnacki Jan
(1)
Galus Krzysztof
(1)
Klupińska Grażyna
(1)
Kwolk Andrzej
(1)
KwolkAndrzej
(1)
Reinhard Tonia
(1)
Width Mary
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
Medycyna
(2)
Dietetyka
(1)
Geriatria
(1)
Żywienie
(1)
Genre/Form
Poradniki
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Geriatria : wybrane zagadnienia / red. Krzysztof Galus. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2010. - X, 292 s. : fot., rys., schem., tab. ; 24 cm.
Geriatria obejmuje wszystkie dziedziny medycyny mające udział w rozpoznawaniu, leczeniu i zapobieganiu chorobom u osób w wieku podeszłym. Są to działania trudne, wymagające uwzględnienia oddziaływania procesów starzenia się, zmian osobowości i zdolności poznawczych, przebytych i współistniejących chorób oraz ich odmiennego przebiegu i leczenia. Autorami niniejszej publikacji są wybitni specjaliści, którzy przedstawili najnowszą wiedzę, popartą własnym doświadczeniem, w przystępny i zwięzły sposób. Książka przeznaczona jest przede wszystkim dla lekarzy chorób wewnętrznych, lekarzy rodzinnych i studentów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Suchy Las
There are copies available to loan: sygn. 61 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Suchy Las
There are copies available to loan: sygn. 61 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Suchy Las
There are copies available to loan: sygn. 61 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Book
In basket
"Dietetyka kliniczna" to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce. Książka może być również przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki. Praktyczny, przejrzysty układ książki i niewielki format to atuty, które zachęcają do regularnego korzystania z podręcznika. W pierwszej części omówiono sposób oceny zapotrzebowania u różnych osób na różnych etapach życia (np. u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u specyficznych pacjentów np. po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak : choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego. Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, rodzaj interwencji dietetycznej, a także omówiono zagadnienia edukacji pacjenta. W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika. Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Suchy Las
There are copies available to loan: sygn. 61 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again