Przyprawy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog online
(9)
Forma i typ
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(7)
nieokreślona
(1)
Placówka
Suchy Las
(7)
Złotniki
(1)
Autor
Tyszyńska-Kownacka Danuta
(2)
Berg Thomas Reinertsen
(1)
Bruce Bryan
(1)
Gołębiewska-Bijak Maria
(1)
Janus Urszula
(1)
Kleszcz Ewa
(1)
Krejca Jindrich
(1)
Metera Piotr
(1)
Miklaszewska-Marczak Marta
(1)
Nörbom Nadia
(1)
Sedo Anton
(1)
Starek Teresa
(1)
Sundgren Lisen
(1)
Szyc-Juchnowicz Ewa Malika
(1)
Teperek Agata
(1)
Valéry Marie-Françoise
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
1980 - 1989
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(9)
Język
polski
(9)
Przynależność kulturowa
Literatura nowozelandzka
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść amerykańska
(1524)
Literatura polska
(912)
Literatura amerykańska
(782)
Powieść angielska
(774)
Powieść polska
(742)
Przyprawy
(-)
powieść amerykańska
(566)
Lektura szkolna
(511)
Audiobook
(508)
Poezja polska
(419)
Polska
(415)
Literatura angielska
(414)
Powieść młodzieżowa
(401)
Kobieta
(396)
Literatura dziecięca polska
(379)
Bajki
(377)
Powieść obyczajowa
(363)
Powieść francuska
(355)
Opowiadania dla dzieci
(343)
powieść angielska
(323)
literatura dla dzieci
(318)
Fantastyka
(306)
Powieść przygodowa
(285)
Powieść fantastyczna
(279)
Historia
(268)
bajeczki
(266)
II wojna światowa (1939-1945)
(231)
Zwierzęta
(228)
Żydzi
(215)
Uczucia
(208)
Psychologia
(206)
Biografia
(195)
Filozofia
(187)
Pamiętniki polskie
(186)
Sztuka
(180)
Biografie
(176)
Wojna 1939-1945 r.
(173)
powieść dla młodzieży
(173)
Boże Narodzenie
(166)
Życie codzienne
(158)
Literatura młodzieżowa polska
(154)
Literatura francuska
(152)
Literatura innych narodów
(152)
Wychowanie w rodzinie
(152)
Rodzina
(151)
Dziecko
(150)
Język polski
(148)
Publicystyka polska
(147)
literatura polska
(142)
Miłość
(140)
Powieść niemiecka
(140)
Wielkopolska
(140)
literatura amerykańska
(135)
Literatura
(134)
biografie
(133)
Polityka
(132)
Literatura rosyjska
(128)
opowiadania dla dzieci
(127)
Poznań
(124)
powieść fantastyczna
(124)
Powieść dla młodzieży
(122)
Powieść rosyjska
(120)
Relacje międzyludzkie
(118)
Kultura
(117)
Literatura dziecięca angielska
(117)
Literatura obcojęzyczna - angielska
(116)
Pisarze polscy
(115)
Powieść kryminalna
(115)
powieść młodzieżowa
(115)
Powieść młodzieżowa polska
(112)
poezja polska
(112)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(111)
Fizyka
(110)
literatura dla młodzieży
(106)
literatura innych krajów
(105)
Dramat polski
(104)
literatura angielska
(102)
Powieść sensacyjna
(101)
Reportaż polski
(98)
Ekologia
(97)
Samorealizacja
(97)
Medycyna
(94)
Literatura niemiecka
(92)
Pedagogika
(92)
Powieść młodzieżowa angielska
(91)
Nauka
(89)
Przyjaźń
(89)
powieść
(89)
Śledztwo i dochodzenie
(89)
Dzieci
(87)
Przyroda
(86)
Wojsko
(86)
Duchowieństwo katolickie
(85)
Malarstwo
(85)
Geografia
(84)
Psy
(84)
Śmierć
(82)
Odżywianie
(81)
Poezja
(81)
Architektura
(80)
Kościół katolicki
(79)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Biologia
(1)
Historia
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
9 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Czym przyprawiano flamingi i papugi w czasach Cesarstwa Rzymskiego? Które przyprawy Adam chciał wynieść z Edenu? Co znajdowało się w masce doktora plagi? Na te i wiele innych pytań odpowiada Thomas Reinertsen Berg w swojej najnowszej książce. Zabiera nas z Zachodu na Wschód, w podróż przez Chiny, Indie, Sri Lankę, śladami największych odkrywców. Wraz z nim przenosimy się w czasie, by poznać fascynującą historię najważniejszych przypraw – goździków, cynamonu, kardamonu, pieprzu. Przez wieki były symbolami luksusu i postępu. Świętości albo grzechu. Z ich powodu wybuchały wojny między potęgami kolonialnymi. Marco Polo, Krzysztof Kolumb i legendarny Sindbad z odległych wypraw chcieli wrócić na statkach załadowanych do pełna przede wszystkim pachnącymi i drogocennymi przyprawami. Niegdyś wierzono, że posiadają magiczne moce, bywały cenniejsze niż złoto i na zawsze zmieniły historię świata. Oto opowieść o nich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 632/635 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 632/635 [SL Czytelnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzikie pesto, ketchup z jarzębiny, eliksir różany czy bułeczki poziomkowe. Naturalny krem do twarzy czy maść z wosku pszczelego. A może ognisty winegret z chrzanem jako lekarstwo na przeziębienie? Doświadczona zielarka Lisen Sundgren objaśnia, jak korzystać z dobrodziejstw natury, by tworzyć wysmakowane dania oraz leki domowej receptury. Przedstawia przewodnik po niemal stu gatunkach dziko rosnących roślin jadalnych: drzewach, krzewach owocowych, ziołach, roślinach warzywnych i przyprawowych. Podaje miejsce ich występowania, zwięzłą informację, kiedy można je zbierać, jak smakują, jaką posiadają wartość odżywczą i jaki mają wpływ na nasze zdrowie. A wszystko to zilustrowane przepięknymi grafikami, które pomogą rozpoznać każdą roślinę. Wszyscy chcielibyśmy żyć oszczędniej i w zgodzie z naturą. Instynkt podpowiada, że byłoby to dla nas dobre. Brak nam jednak podstawowej wiedzy o właściwościach roślin oraz pewności, co z nimi robić. Na stronach Zielnika znajdziecie wszystkie niezbędne informacje o dziko rosnących roślinach jadalnych oraz pomysły i przepisy na pyszne dania, nalewki, napary czy kremy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przyprawy / Ewa Malika Szyc-Juchnowicz. - Bielsko-Biała : Pascal, 2016. - 285, [2] strony : fotografie kolorowe ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach! Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi „nie”, zmysły krzyczą „tak, tak, tak!”. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze. Poznaj bliżej przyprawy: rozgrzewające (ziele angielskie, imbir, gorczyca, goździki) ; korzenne (tymianek, kurkuma, kmin) ; orzechowe (czarnuszka, kozieradka, rozmaryn) ; orzeźwiające (kardamon, jałowiec, mięta) ; słone (sos sojowy, umami) ; słodkie (szafran, lukrecja, wanilia). Ewa Malika Szyc-Juchnowicz Finalistka programu Top Chef. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w Polsce szefowych kuchni, nominowana do nagrody Kobieta Szef przez Gault&Millau. Urodziła się i wychowała w Algierii. Jej imię - Malika - znaczy „królowa”, a ona sama zapracowała na miano królowej smaku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Złotniki
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 64 KP MGZ [ZŁ magazyn] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej