Kuchnia i gotowanie
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog online
(19)
Forma i typ
Poradniki i przewodniki
(12)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
wypożyczone
(5)
Placówka
Suchy Las
(19)
Autor
Domaradzka Violetta
(2)
Giertler Sylwia
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Zakrzewski Robert (sport)
(2)
Barbasiewicz Maria
(1)
Berner Rotraut Susanne
(1)
Clase Mia
(1)
Cramm Dagmar von
(1)
Doeser Linda
(1)
Gamroth Anna
(1)
Gardocka Helena
(1)
Górska Agnieszka
(1)
Högström Justyna
(1)
Kaszyńska Alicja
(1)
Kropka Bożena
(1)
Kucharska Jolanta
(1)
Lewandowska Anna
(1)
Maciąg Agnieszka
(1)
Mamcarz Artur
(1)
Milszewski Jakub
(1)
Nertby Aurell Lina
(1)
Oklejak Marianna
(1)
Parol Damian
(1)
Sadkiewicz Adriana
(1)
Sadkowski Kamil
(1)
Winckiewicz Robert
(1)
Wolański Robert
(1)
Śliż Daniel
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
Kraj wydania
Polska
(19)
Język
polski
(19)
Odbiorca
Dzieci
(5)
9-13 lat
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(13)
Literatura szwedzka
(1)
Temat
Odżywianie
(3)
Kucharstwo
(2)
Biegi
(1)
Cukiernictwo
(1)
Dieta koktajlowa
(1)
Dietetyka
(1)
Gastronomia
(1)
Kelnerstwo
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kultura stołu
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Restauracje
(1)
Serce
(1)
Weganizm
(1)
Ćwiczenia siłowe
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(7)
Książki kucharskie
(6)
Poradniki
(3)
Dietetyka
(2)
Kulinaria
(1)
Odżywianie
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wydawnictwo popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2148)
Socjologia i społeczeństwo
(704)
Psychologia
(581)
Medycyna i zdrowie
(553)
Podróże i turystyka
(472)
Kuchnia i gotowanie
(19)
Kultura i sztuka
(463)
Biologia
(427)
Edukacja i pedagogika
(415)
Religia i duchowość
(298)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(268)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(234)
Etnologia i antropologia kulturowa
(190)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(176)
Literaturoznawstwo
(161)
Kultura fizyczna i sport
(157)
Geografia i nauki o Ziemi
(153)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(144)
Rozwój osobisty
(129)
Filozofia i etyka
(127)
Kulinaria
(125)
Fizyka i astronomia
(122)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(103)
Ochrona środowiska
(99)
Hobby i czas wolny
(98)
Nauka i badania
(93)
Turystyka i podróże
(90)
Architektura i budownictwo
(70)
Styl życia, moda i uroda
(67)
Inżynieria i technika
(65)
Historia i nauki pomocnicze
(55)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(53)
Językoznawstwo
(52)
Dom i ogród
(48)
Informatyka i technologie informacyjne
(45)
Zarządzanie i marketing
(45)
Matematyka
(42)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(41)
Media i komunikacja społeczna
(39)
Praca, kariera, pieniądze
(35)
Rolnictwo i leśnictwo
(34)
Psychologia popularna
(32)
Chemia
(30)
Pedagogika,oświata,edukacja
(27)
Transport i logistyka
(25)
Medycyna,opieka zdrowotna,pielęgniarstwo
(24)
Religie i wierzenia
(21)
Archeologia
(17)
Nauka i wiedza
(17)
Socjologia i nauki pomocnicze
(17)
Zdrowie i uroda
(13)
Prawo i systemy prawne
(12)
Rodzina,związki,relacje międzyludzkie
(12)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(11)
Biologia i nauki o życiu
(10)
Biznes,marketing,zarządzanie
(10)
Sport i kultura fizyczna
(10)
Sztuki plastyczne
(10)
Ekonomia i gospodarka
(8)
Film i kino
(8)
Literaturoznawstwo i krytyka literacka
(8)
Filozofia i systemy filozoficzne
(7)
Fizyka
(7)
Hobby,gry i zabawy
(7)
Architektura i projektowanie wnętrz
(6)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(6)
Polityka,politologia,administracja publiczna
(6)
Rolnictwo i zootechnika
(6)
Fotografia i fotografika
(5)
Wypoczynek i rekreacja
(5)
Antropologia i kultura
(4)
Języki i językoznawstwo
(4)
Przestępczość,kryminologia
(4)
Urbanistyka i planowanie przestrzenne
(4)
Środowisko naturalne,ochrona i inżynieria środowiska
(4)
Finanse,rachunkowość,podatki
(3)
Muzyka i muzykologia
(3)
Religia
(3)
Wzornictwo przemysłowe i sztuka użytkowa
(3)
Archeologia i nauki pomocnicze
(2)
Nauka i nauczaniejęzyków
(2)
Przemysł i usługi
(2)
Radio i telewizja
(2)
Służby i działania ratunkowe
(2)
Varia
(2)
Astronomia,czas i przestrzeń
(1)
Autobiografia
(1)
Cwiczenia oddechem
(1)
Dzienniki
(1)
Ekonomia
(1)
Etyka
(1)
Historia - Sybir
(1)
Inżynieria,technika,budownictwo
(1)
Kabaret,cyrk,performance
(1)
Kosmetologia
(1)
Kościół katolicki
(1)
Kryminał
(1)
Majkowska, Kaja
(1)
Małżeństwo
(1)
Medycyna
(1)
19 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kto gotował obiady czwartkowe? Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim? Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni. Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków. Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo – kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela – autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów – twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice’a Edmonda Saillanda Curnonsky’ego – współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina. Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tej kolorowej książce postaci znane z uwielbianej przez dzieci serii o ulicy Czereśniowej prezentują proste przepisy na swoje ulubione potrawy przygotowane z sezonowych produktów. Są tu wiosenna sałatka z ziół, czekoladowe cappuccino, drożdżowe zające wielkanocne, lody na patyku, zupa z dyni, muffinki z kasztanami, naleśniki, gofry, czipsy z warzyw i całe mnóstwo innych dań - w sumie ponad 50 przepisów. Oprócz nich w książce znajdziecie cenne rady, informacje i ciekawostki o roślinach i sztuce kulinarnej - a nawet wskazówki, jak zrobić własną książkę kucharską!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/III [SL Oddział dla Dzieci] (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Atrakcyjnie wydana książka kucharska dla sportowców na diecie wegańskiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
100 mil na Krecie, oregano na kilogramy i rośliny na talerzu czyli zdrowe serce. Jeśli zastanawiasz się, jak połączyć radość jedzenia z dbałością o serce i jak zrealizować postanowienie, aby zdrowiej żyć, ta książka jest dla ciebie. Znajdziesz tu 120 przepisów na dania przygotowane przez pasjonatów diety roślinnej i ultramaratończyków Violettę i Roberta. Wspiera ich zespół naukowy pod przewodnictwem prof. kardiologii Artura Mamcarza. Dowiedz się więcej o (dobrej) sile nawyków, naucz się skutecznie czytać etykiety i sprawdź, dlaczego warto zrezygnować z soli. Zainspiruj się i działaj już od dziś.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mały Mistrz Kuchni : proste przepisy / przeł. Sylwia Giertler. - Bielsko-Biała : Debit, 2013. - 45, [1] s. : il. kolor. ; 29 cm.
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
Sprawdźcie sami, gotowanie nie jest trudne. Z naszą książką, która zawiera przepisy dla początkujących kucharzy, z pewnością się o tym przekonacie. A więc do dzieła - smaczne tosty, nadziewane pomidory, mini hamburgery no i to, co dzieci lubią najbardziej - słodkie smakołyki - czekają na was! Każdy przepis, pokazany jest krok po kroku i opatrzony przejrzystymi ilustracjami, dzięki którym w kuchni można eksperymentować, a przy okazji świetnie się bawić. Młodzi mistrzowie kuchni - gotujemy!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/III [SL Oddział dla Dzieci] (1 egz.)
Czasopismo
W koszyku
Mały Mistrz Kuchni : udane przyjęcia / przeł. Sylwia Giertler. - Bielsko-Biała : Debit, 2013. - 47, [5] : il. kolor. ; 29 cm.
Forma i typ
Odbiorca
Dziedzina i ujęcie
Książka kucharska dla najmłodszych, tym razem ze słodkościami i przekąskami. Każdy przepis pokazany jest krok po kroku i opatrzony przejrzystymi ilustracjami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/III [SL Oddział dla Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zbiór najlepszych recept kulinarnych ze znanej i cenionej serii "Dzieci gotują". Przejrzysty układ przepisów, dokładne opisy, sugestywne rysunki oraz zdjęcia gotowanej potrawy sprawiają, że przyrządzanie ich sprawia wiele przyjemności i może być wspaniałą zabawą. W tej księdze znajdą się zarówno propozycje dla mniej odważnych, jeszcze nieprzekonanych do własnych umiejętności dzieci a także dla tych, które muszą poczekać na kogoś dorosłego. W książce tej znajdziemy też krótkie opowiadania związane z każdą potrawą. Mogą pobudzić wyobraźnię i zachęcić do działania. Na końcu zamieszczono również propozycje dekoracji stołu na różne okazje oraz propozycje zorganizowania efektownych przyjęć, opis obowiązków gospodarza przyjęcia, rady dla gości, a także zasady savoir-vivreLu. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/III [SL Oddział dla Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Nikt nie jest skazany na choroby cywilizacyjne. Jeśli dokuczają Ci bóle głowy, zmęczenie, problemy skórne, drażliwość, problemy z trawieniem, ta książka jest dla ciebie! Dzięki niej nauczysz się interpretować pierwsze niepokojące symptomy i dowiesz się, o jakie badania poprosić w gabinecie lekarskim. Autorka patrzy na pacjenta całościowo. Wyjaśnia, że 80% chorób wynika ze złej diety. Wskazuje, dlaczego jelita mają wpływ na nasz nastrój oraz jakie są źródła alergii i nietolerancji pokarmowych. Czy to możliwe, że zwykły jogurt owocowy może mieć związek z przewlekłym zapaleniem zatok? "Co mi dolega? : poradnik skutecznego leczenia dietą" przedstawia praktyczny system wczesnego ostrzegania i skuteczny program zdrowego życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Uczestnicy pierwszej polskiej edycji programu "MasterChef Junior" udowadniają, że kuchnia jest najlepszym miejscem do zabawy.
W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów. [z okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/III [SL Oddział dla Dzieci] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Książka, która powstała z miłości do bliskich, natury i gotowania.
W książce autorki znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu potrawy – mnóstwo pomysłów na śniadania, kolacje, przekąski i desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Gastrobanda" to pierwsza polska książka, której autorzy rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie w bezkompromisowy sposób, odsłaniają nieznany laikom barwny świat gastronomii - od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, przedstawienie psychologicznych umiejętności barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii...
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Food Pharmacy / Lina Nertby Aurell , Mia Clase ; przeł. Justyna Högström. - Kraków : Otwarte, 2017. - 184, [1] strony : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Czy słyszeliście, że za odporność organizmu w 80% odpowiada jelito grube? Czy wiecie, co jeść, aby uniknąć stanów zapalnych? Czy domyślacie się, co jest przyczyną większości dolegliwości? „Food Pharmacy” rozwieje wszystkie Wasze wątpliwości. Oto sycąca porcja wiedzy doprawiona dobrym humorem. Ta książka to recepta na doskonałe samopoczucie! [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukiernia kosmetyczna / Adriana Sadkiewicz. - Poznań : Publikat, 2016. - 174, [1] s. : fot. kolor. ; 27 cm.
Temat
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Zwierciadło, 016. - 238, [1] s. : il. kolor. ; 22 cm.
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Jedzenie nie może być tylko koniecznością, ani sprowadzać się tylko do przyjemności. Powinno również sprzyjać naszemu zdrowiu. Dzięki tej książce nauczycie się przyrządzać pyszne potrawy, w rozsądnym czasie i budżecie, a co więcej – łatwe do zabrania na wynos. Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem to książka przeznaczona dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego dużą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie, a obiad najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny. W książce znajdziesz: proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane, szybkie w przygotowaniu tygodniowe menu do pracy (jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie) inspirowane smakami światowych kuchni całodzienne menu – przepisy na śniadanie, lunch, przekąskę i kolację.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem. Cz. 2 / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Zwierciadło, 2016. - 228, [12] stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Druga część bestsellerowej książki. Jedz i pracuj… to książka dla wszystkich, którzy cały dzień lub jego znaczącą część spędzają poza domem. Dla tych, którym brakuje czasu na gotowanie i najczęściej jadają w stołówkach, restauracjach lub barach szybkiej obsługi. Dla osób wydających sporą część budżetu na jedzenie, które im nie służy i nie zawsze smakuje. Dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać o zdrowie i nauczyć się przygotowywania prostych oraz pełnowartościowych posiłków. Nieważne czy mieszkają sami, czy dbają o codziennie wyżywienie kilkuosobowej rodziny. W książce znajdą się: Ľ proste, zdrowe, odpowiednio zbilansowane szybkie tygodniowe menu do pracy Ľ przepisy na poszczególne dni (śniadanie, lunch, przekąska i kolacja) Ľ menu jesienno-zimowe oraz menu wiosenno-letnie Ľ listy zakupów (lista weekendowa i krótkie listy dotyczące danego dnia z produktami świeżymi) Ľ menu inspirowane smakami światowych kuchni
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe wędliny / Robert Winckiewicz. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, 2016. - 191, [1] s. : il. ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Wyrób wędlin, wędzonek, konserw, kiełbas czy solenie, suszenie lub wędzenie mięsa w domach naszych dziadków były sprawą naturalną, tradycją kultywowaną przez pokolenia. Przepisy i umiejętności przekazywano z ojca na syna, z matki na córkę. Niestety tradycja ta zanika. Chciałbyś, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso? W tej książce znajdziesz precyzyjne wskazówki. Dzięki nim możesz zostać mistrzem domowego masarstwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Zielone koktajle. - Poznań : Publicat, 2016. - 239 s. : il. kolor. ; 25 cm.
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Suchy Las
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 [SL Wypożyczalnia] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej